Цитати от книги 🦉

Понякога ние хората имаме нужда да прочетем само едно изречение от някоя от безбройните цитати от мислите на велики хора, за да се почувстваме разбрани или да намерим това, от което имаме нужда.

Понякога дори най-простичките думи могат да ни помогнат най-много в трудни моменти. Затова тук сме събрали за Вас избрани от нас мъдри цитати от книги:

 1. “Както и да е, аз все си представям малки деца да си играят на някъква игра в една голяма ръжена нива. Хиляди деца – а наоколо няма никой, никой голям човек, искам да кажа – освен мене. А аз стоя на ръба на някаква шеметна пропаст. И каква ми е работата? Да спасявам всяко дете, което тръгне към пропастта – искам да кажа, ако то се е затичало и не вижда накъде отива, аз да изляза от някъде и да го спася. Ето, това бих правил по цял ден. Просто ми се иска да бъда спасителя в ръжта. Знам, че е лудост, но ей на, това е единственото нещо, което наистина ми се иска да бъда, зная, че е лудост” – “Спасителят в ръжта”, Джеръм Дейвид Селинджър
 2. “Ужасът ме направи жестока.” – “Брулени хлъмове”, Емили Бронте
 3. “Предстоеше ни още много път. Но какво от това, пътят е живот.” – “По пътя”, Джак Керуак
 4. “Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтата си.” – “Алхимикът”, Паулу Коелю
 5. “Няма смешна обич на тоя свят, има грешна обич, има нещастна обич, има истинска или въображаема и всяка от тях е едно от малките чудеса на живота.” – “Нощем в белите коне”, Павел Вежинов
 6. “Никое същество не може да обгърне друго изцяло.”
 7. “Искал бе преди всичко да бъде смел и добър, но още повече бе искал да бъде обичан.”
 8. “Понякога е по-трудно да се лишиш от една мъка, отколкото от едно удоволствие.”
 9. “Запомни как ме обичаш – беше прошепнала тя. – Не искам от теб да ме обичаш винаги така, но искам да си спомняш. Някъде в мен винаги ще се крие жената, която съм тази вечер.” – “Нежна е нощта”, Франсис Скот Фицджералд
 10. “Когато бях млад и впечатлителен, моят баща ми даде един съвет, който оттогава се върти в главата ми. “Почувстваш ли желание да критикуваш някого – ми рече той – просто си спомни, че не всички хора на този свят са имали преимуществата, които си имал ти.””
 11. “Всеки подозира у себе си поне една от основните добродетели и ето моята: аз съм един от малкото честни хора, които някога съм познавал.”
 12. “Никакъв огън, никаква сила не може да унищожи онова, което човек скатава в бленуващото си сърце.” – “Великият Гетсби”, Франсис Скот Фицджералд
 13. “Той слезе долу, като избягваше да я гледа дълго време, сякаш тя беше слънце, но я виждаше, както се вижда слънцето, и без да я гледа.” – “Ана Каренина”, Лев Толстой
 14. “Когато от един човек не очакваш нищо, не се разочароваш.” – “Стъкленият похлупак”, Силвия Плат
 15. “Наричаш себе си свободна душа, диво същество. Ужасно те е страх някой да не те затвори в клетка. Е, скъпа, ти вече си в тази клетка. Ти сама си я изградила. И тя не се ограничава с Тулип, Тексас или Сомалия, Тя е там, където си ти. Защото независимо накъде бягаш, се сблъскваш със себе си.” – “Закуска в Тифани”, Труман Капоти
 16. “В подобни случаи мислех, че баща ми е най-храбрият човек на света, макар да мразеше пушките и никога да не беше ходил на война.” – “Да убиеш присмехулник”, Харпър Ли
 17. “Разтърсете света, променете облика му, занимавайте се с безумни дела, станете престъпник, ако трябва, но ЖИВЕЙТЕ!”
 18. “… лошите хора не умират така, защото Господ сякаш ги пази, за да си послужи с тях за възмездията си.”
 19. “На този свят няма нито щастие, нито нещастие, има само сравняване между едно състояние и друго. Нищо повече. Само който е изпитал безгранична злочестина, може да изпита безгранично щастие. Човек трябва да е пожелал да умре, за да разбере колко хубав е животът.”
 20. “Чакай и се надявай” – “Граф Монте Кристо”, Александър Дюма
 21. “Любовта е копнеж по нашата изгубена половина” – “Непосилната лекота на битието”, Милан Кундера
 22. “Уморен съм, Шефе. Уморен съм да бъда на пътя, самотен като лястовица в дъжда. Уморен съм да си нямам приятел, с когото да съм… за да ми казва къде отиваме, от къде идваме или защо… Но най-много съм уморен от хората, които са лоши един с друг. Уморен съм от цялата тази болка, която чувствам и чувам по света всеки ден. Има твърде мого от нея. Тя е като парче стъкло в главата ми… през цялото време. Можеш ли да разбереш?” – “Зеленият път”, Стивън Кинг
 23. “Някой път на човек му се ще да е глупав, за да извърши онова, което умът не му разрешава.”
 24. “Две мнения съм чувал: едното казва, че мълчаливецът е мъдрец, а според другото човек, който не приказва, е човек, който не мисли.”
 25. “Но е чудесно, когато посредственият човек разбере, че да си велик, значи да си най-самотният на света.”
 26. “Казват, чистата рана зараствала най-бързо. За мен няма нищо по-печално от връзки, които се поддържат единствено посредством лепилото на пощенските марки. Не можеш ли да виждаш, да чуваш, да се докосваш до един човек, най-добре забрави го!”
 27. “Човек може на всичко да издържи.”
 28. “Бремето на познанието е твърде голямо, за да може да го възприеме един единствен мозък.”
 29. “Колкото по-малко знаеш, толкова по-добре се чувстваш.” – “На изток от Рая”, Джон Стайнбек
 30. “По-добре приеми истината, каквато и да е тя, отколкото да очакваш нещо друго, но лъжа!” – “Дон Кихот”, Мигел де Сервантес
 31. “Никога не трябва да се срамуваме от сълзите си” – “Големите надежди”, Чарлз Дикенс
 32. “Не знам всичко, което предстои, но каквото и да е, ще го посрещна с усмивка.” – “Моби Дик”, Херман Мелвил
 33. “Деветдесет и пет процента от хората на земята са инертна маса, един процент са светци и още един — непоправими кретени. Остават три процента — тези, които могат да променят света … и го променят” – Стивън Кинг, “Мъртва зона”
 34. “Слушал съм само клевети по Ваш адрес, което за мен няма съмнение, че Вие сте прекрасен човек!” – Оскар Уайлд, “Портрет на Дориана Грей”
 35. “Когато обичам някого много, аз никога не го наричам по име. И това поражда най-обикновеното безделие и удивителен интерес, когато започнеш да го криеш от хората” – Оскар Уайлд, “Портрет на Дориана Грей”
 36. “Цялата мъдрост на човечеството се крие в две думи: чакай и се надявай!” – Александър Дюма, “Граф Монте-Кристо”
 37. “Това, което за теб е непонятно го разбираш, както ти е угодно” – Чак Паланик, “Дневник”
 38. “Никога и за нищо не молете! Никога и за нищо, дори това да е по-силно от вас. Сами ще ви предложат и сами ще ви дадат!” – М. А. Булгаков, “Майсторът и Маргарита”
 39. “Никога не се връщайте към това, от което сте се отказали, ако силно не те помолят. Защото покорявайки една планина, трябва да започнете да щурмувате друга” – Мерлин Монро, Мерлин Монро
 40. “Всеки има своята мъдрост, в зависимост от неговата душевност. Моята за мен е, безспорна, както вашата за вас” – Джек Лондон, “Мартин Идън”
 41. “Вие гледате, но не наблюдавате” – Шерлок Холмс, Баскервилското куче
 42. “Най-жалкото на света – това е тълпата. Но, тълпа без човешка мисъл нищо не струва” – Марк Твен, “Приключенията на Хъкълберри Фин”
 43. “Ние често твърди за себе си, че сме недостатъчно умни, красиви или талантливи, за да реализираме своите мечти. Ние се доверяваме на мнението на други хора, ограничавайки собствените си възможности. И мислейки по този начин вие ограничавате възможността да видите какво ви е приготвил Бог! Защото вие сте негово творение. Той ви е създал за определена цел. Отказвайки се от собствените си мечти, вие ограничавате силата на Бога. Вие не можете да ограничавате своя живот, лишавайки се, от неговата любов! ” – Ник Вуйчич, “Живот без граници”
 44. “Ние задължително говорим истината, но да бъдем честни никои не ни заставя” – Тери Пратчет, “Нация”
 45. “Слепият вижда това, което иска да види” – Д. Браун, “Код да Винчи”
 46. “Вие робски ми прислужвате, а след това се жалвате, че аз не се интересувам от вас: че кой ще се интересува от раби?” – Бърнард Шоу, “Пигмалион”
 47. “Човек в другите хора вижда своята душа” – Борис Пастернак, “Доктор Живаго”
 48. “Какво е кокетството? Можем да кажем, че това е такова поведение, целта на което е да предизвика сексуално сближаване и е възможно нищо да не се случи. С две думи – това е обещание без никаква гаранция” – Милан Кундера, “Непосилната лекота на битието”
 49. “Щастието съществува, когато целият свят ти се усмихва” – Фредирик Бегбеде, “Любовта трае три години”
 50. “Ако ме попиташ, кое обичам повече – теб или живота? Аз ще ти отговоря: живота и ти ще си тръгнеш, без да предполагаш, че моят живот си ти” – Харуки Мураками, “Любимият ми спътник”
 51. “Аз не съм самотен, а просто не съм се запознал с хора, които поне веднъж да не ме разочароват” – Харуки Мураками, “Норвежката гора”
 52. “Жените обичат този, който не познават” – М. Лермонтов, “Герой на нашето време”
 53. “Ние живеем във века на консерватори. На нас не ни е необходимо да мислим, за нищо, защо вече всичко е измислено продумано. Консерватори! Остава само да отворят банките!” – Ерих Мария Ремарк, “Триумфалната арка”
 54. “Ние обичаме живота, защото сме свикнали да обичаме” – Фридрих Ницше, “Тъй рече Заратустра”
 55. “Ако целият свят ви ненавижда и ви счита за лоши, а вашата съвест е чиста, то вие винаги ще намерите приятели” – Шарлот Бронте, “Джен Еър”
 56. “Обичайте своите врагове, за да им се разхождате по нервите” – Бернард Вербер, “Империя на ангелите”
 57. “Човекът избира, а робът се подчинява” – Андрю Райън, “Био шок”
 58. “Мъжът, който говори красиво за любовта изобщо не е влюбен” – Жорж Санд, “Симон”
 59. “Това не е моята планета, аз не съм роден тук” – Ричард Бах, “Роден на друга планета”
 60. “Учете се да ръководите хора, а не да командвате животни” – М. Кузнецов, “Човекът, който не знаеше, какво е страх”
 61. “Животът не е длъжен да ни дава това, което очакваме от него. Трябва да взимаме това, което ни дава, и да сме благодарни, че е така, а не по-лошо.” – М. Мичъл “Отнесени от вихъра”
 62. “Ние не понасяме хората, които притежават същите недостатъци, като нас. – О. Уайлд “Портрет на Дориан Грей”
 63. “Решение, взето в тъмна нощ, обикновено губи силата си на дневна светлина. – Даян Сетърфийлд ” Тринайсета приказка”
 64. “Старайте се да не се съпротивлявате на препятствията, на които се натъквате по своя път. Позволете на живота да върви по реда си. Не се сривайте от това, че животът ви се е променил. Откъде знаете, че миналата част от живота е по-добра от бъдещата? – Елиф Шафак “40-те правила на любовта”
 65. “Който е щастлив, не пише дневник. Той е твърде зает да живее. – Робърт Хайнлън “Фрайди”
 66. “Порядъчен е този човек, който прави гадости без удоволствие. – Сергей Довлатов
 67. “Никога нищо не си просете! Никога! Особено от по-силните. Те ще ви предложат и дадат сами! – “Майсторът и Маргарита”
 68. “Все ми е тая, че мислите за мен. Аз пък въобще не мисля за вас. – Анри Жидел, “Коко Шанел”
 69. “Парадоксът на четенето: то ни извежда от реалността, за да я изпълни със смисъл. – Даниел Пенак, “Като роман”
 70. “Ние сме мост през Вечността, издигащ се над морето на Времето, където се радваме на приключенията, забавляваме се с живи тайни, избираме за себе си катастрофи, триумфи, победи, невъобразими произшествия, проверявайки се отново и отново, обучавайки се в любов, любов и пак – любов! – Ричард Бах
 71. “Можеш да лежиш на моста и да гледаш как тече водата. Или да тичаш. Или да бродиш из блатата с червени ботушки. Или да се свиеш на топка и да слушаш как дъждът трака по покрива. Толкова е лесно да си щастлив! – Туве Янсон, “Всичко за муми-троловете”
 72. “Добротата и разумът са свойство на старостта. На 20 години за жената е къде-къде по-забавно да е безсърдечна и безразсъдна. – Рей Бредбъри, “Вино от глухарче”
 73. “Ако всичко на света е безсмислено, – каза Алиса, – какво пречи да се измисли някакъв смисъл?” – Луис Карол
 74. “Сега няма да мисля за това. Ще го мисля утре.” – “Отнесени от вихъра”
 75. “При щастието няма утре, няма и вчера. То не помни миналото и не мисли за бъдещето. При него има само настояще – и то не ден, а мигновение.” – Ив. Тургенев “Ася”
 76. “Всичко съм очаквала от живота, само не и това, че някога ще мина четирийсет…” – Константин Леонтиев, “Чужди чувства”
 77. “Не спираме да обичаме човека, само защото е умрял, по дяволите. И особено ако той е бил много по-добър от всички живи, разбра ли?” – “Спасителят в ръжта”
 78. “Приемайки се такива, каквито сме, ние се лишаваме от надеждата да станем такива, каквито трябва да бъдем.” – Джон Фаулз, “Магът”
 79. “Колкото и да се напъваш, щом боли – боли.” – Харуки Мураками, “Норвежката гора”
 80. “Мнозина са склонни да преувеличават чуждото отношение към себе си. На тях им се струва, че у всеки предизвикват сложна гама от симпатии и антипатии.” – Фицджерълд, “Нежна е нощта”
 81. “Той любеше и страдаше! Любеше парите и страдаше от липсата им.” – Илф и Петров, “12-те стола”
 82. “Пътувай достатъчно далеч и ще срещнеш себе си.” – Дейвид Мичъл, “Облак Атлас”
 83. “Повечето хора са свестни, когато най-накрая ги опознаеш.” – Харпър Лий, “Да убиеш присмехулник”
 84. “Всеки край е също така и начало. Ние просто не го знаем в този момент.” – Мич Албъм, “The Five People You Meet In Heaven”
 85. “Когато някой си тръгва, това е, защото някой друг пристига.” – Паулу Коелю, “Захир”
 86. “Няма полза да се връщам към вчера, защото тогава бях друг човек.” – Луис Карол, “Алиса в страната на чудесата”
 87. “Единствените пречки за утре са съмненията, които имаме днес.” – Питакъс Лор, “Силата на шестимата”
 88. “Не искам да умра без нито един белег.” – Чък Паланюк, “Боен клуб”
 89. “Страхът не те събаря, събужда те.” – Вероника Рот, “Дивергенти”
 90. “Най-лошият враг на креативността е съмнението в себе си.” – Силвия Плат, “The Unabridged Journals of Sylvia Plath”
 91. “Аз мечтая. Понякога си мисля, че това е единственото правилно нещо за вършене.” – Харуки Мураками, “Спутник, моя любов”.
 92. “Не всички, които се скитат, са изгубени.” – Дж. Р. Р. Толкин, “Властелинът на пръстените”
 93. “Да определиш означава да ограничиш.” – Оскар Уайлд, “Портретът на Дориан Грей”
 94. “Никога не знаеш от какъв по-лош късмет те е спасил лошият ти късмет.” – Кормак Маккарти, “No Country For Old Men”
 95. “Ние всички се сблъскваме с избора между кое е правилно и кое е лесно.” – Джоан Роулинг, “Хари Потър и Огненият бокал”
 96. “Нищо, което си заслужава, не е лесно.” – Никълъс Спаркс, “Писмо в бутилка”
 97. “Едва когато сме изгубили всичко, сме свободни да направим каквото и да било.” – Чък Паланюк, “Боен клуб”
 98. “Спомените те сгряват отвътре. Но също така те разкъсват на парчета.” – Харуки Мураками, “Кафка на плажа”
 99. “Днес хората знаят цената на всичко, но не и стойността на каквото и да е.” – Оскар Уайлд, “Портретът на Дориан Грей”
 100. “Никой не забравя истината, те просто стават по-добри в лъжите.” – Ричард Йейтс, “Revolutionary Road”
 101. “За една страна да има велик писател, е като да има второ правителство. Затова никой режим не е обичал големите писатели, а само незначителните.” – Александър Солженицин
 102. “Пътят към невежеството е постлан с добри намерения.” – Джордж Бърнард Шоу
 103. “Светът печата книги повече от 450 години, а барутът все още се радва на по- голямо разпространение. Но няма значение!”
 104. “Печатарското мастило има по- голяма експлозивна мощ и именно то ще спечели.” – Кристофър Морли
 105. “Не мога да заспя, ако не съм заобиколен от книги.” – Хорхе Луис Борхес
 106. “Наистина има рай на тази земя- рай, който обитаваме, когато четем хубава книга.” – Кристофър Морли
 107. “За мен няма достатъчно голяма чаша чай и достатъчно дълга книга.” – Луис Карол
 108. “Ако една книга е добре написана, аз винаги я намирам за твърде кратка.” – Джейн Остин
 109. “Получих образованието си в библиотеката. Напълно безплатно.” – Рей Бредбъри
 110. “Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо.” – Гьоте
 111. “Уединението с книгите е по- добро от общуването с глупаци.” – Пиер Бауст
 112. “Никъде човешката природа не е толкова слаба, колкото в книжарницата.” – Хенри Уорд Бийчър
 113. “Приемете като правило никога да не давате на дете книга, която самите вие не бихте прочели.” – Джордж Бърнард Шоу
 114. “Човекът, било то джентълмен или дама, който няма интерес към книгите, трябва да е непоносимо глупав.” – Джейн Остин
 115. “Намирам телевизията за много образователна. Всеки път, когато някой пусне телевизора, аз отивам в другата стая да чета книга.” – Граучо Маркс

Още мисли и цитати от изкуството:

Leave a Reply

Your email address will not be published.