Великден – Кога са почивните дни за Великден?

Във втората половина на април и/или началото на май всяка година се честват Великденските празници. Дните около Великден (от Велики петък до Велики понеделник) са национални празници и неработни и неучебни дни.

На Възкресение Христово (Великден) християните честват Възкресението на Иисус Христос. Това е най-важният ден за Православната църква в църковния календар.

Кога е Великден?

През 2019 Великденските празници са между 19 и 22 април.

През 2020 Великденските празници са между 17 и 20 април.

През 2021 Великденските празници са между 30 април и 3 май.

Великден невинаги съвпада при Западната и Източната църква. Страстната седмица е от понеделник до неделя след първото пролетно пълнолуние, а Великден е в неделя на Страстната седмица.

История

Преди Велика неделя според православната църква има 40 дневен пост, когато християните трябва да се въздържат от хранителни продукти, произведени от животни.

Първият ден на Великденските празници е Велики четвъртък. Тогава по традиция се боядисват великденските яйца. Първото яйце винаги е червено и е символ на кръвта на Иисус Христос. Боядисват се и още яйца като техният брой всяко семейство избира колко да бъде.

На Велика събота се посещава църква през нощта. В полунощ християните се поздравяват с “Христос воскресе!” и получават за отговор “Воистина воскресе!”. След това всички излизат навън и обикалят три пъти около църквата, носейки запалени свещи.

Велика неделя (Великден) е краят на Страстната седмица и 40 дневните Велики пости. Обикновено празненството е семеен празник с множество ястия за хапване. Основни неща на празничната маса са агнешко месо, козунак и великденски яйца.