Черен Петък 2022 в България 🛍️

Black Friday е ежегодна шопинг кампания на ритейл бизнеси, предоставящи голям избор от оферти и промоционални намаления. Денят, познат като Черен петък, е обичайно в последните дни на ноември.

Най-големите физически и онлайн магазини започват с продажбите още по-рано – около седмица преди самия Black Friday.

Кога е Черен петък през 2022?

Ако се чудите кога ще има Черен Петък през 2022 година, то трябва да знаете че датата се пада последния петък на ноември – 25 ноември 2022.

Както споменахме, някои от големите бизнеси в България удължават кампаниите си за Black Friday от понеделник до неделя (21 ноември до 27 ноември 2022).

В колко часа започва Black Friday в EMAG?

Черният петък на еМаг започва рано сутринта. Въпреки че няма как да сме сигурни, препоръката ни е да сте готови около 06:30 – 07:00 часа.

Около 06:00 часа електронният магазин започва обратно броене до откриването.

Много от най-добрите оферти се изчерпват бързо, така че препоръчваме Ви да влезете във възможно най-ранен час на датата на Черния петък.

Обикновено късно вечерта преди Черният петък се праща на абониралите се каталога с промоционални оферти.

Намаления и промоции

Какви оферти и намаления ще има на Черния Петък на 26 Ноември 2022?

Най-търсените категории продукти за пазаруване са:

 1. Дрехи и обувки – много фешън брандове и магазини предлагат намаления на обувки, чанти, рокли, тениски, ризи, шапки и други, с които да преобразите гардероба си!
 2. Техника – телевизори, лаптопи, камери и телефони са някои от продуктите с най-добри оферти, с които да си направим живота по-лесен у дома, на работа или в свободното време!
 3. Спортни стоки – фитнес уредите, маратонки за бягане и екипи за тренировки са най-често продуктовите линии с намаления, от които се възползват активно спортуващите потребители!
 4. Мебели – обзавеждането за хола, банята, кухнята и дори градината са много изгодни с някои от промоциите на големите магазини за мебели!
 5. Козметика – парфюмите по традиция са силна продуктова линия на Черния петък, но атрактивни отстъпки има и на други продукти като кремове, грим и други!
 6. Детски стоки – родителите традиционно се пазаруват подаръци за Коледа за своите деца на Black Friday, но също така се възползват и от промоционалните цени на артикули като бебешки колички и кошари!

Къде ще има Черен петък през 2022?

На Черен петък магазини с разнообразни продукти и услуги предлагат намаления:

Широка Гама Продукти

Техника

Мебели и Обзавеждане

 • ИКЕА – До -70% на последни бройки
 • Vivre – Черен Петък Extra
 • Aiko – Черна Шопинг Седмица
 • Виденов – До -40% намаление спални испални комплекти
 • JYSK

Дрехи и Аксесоари

Детски Стоки

Козметика и Парфюми

 • Notino.bg – Намаление -15% на парфюми и аромати за дома
 • Parfimo.bg – Мега отстъпки на парфюми и козметика до -70%
 • DM

Строителни Хипермаркети

Какво е Черен петък?

Черен петък (на английски: Black Friday) в съвременната култура на САЩ е денят след Деня на благодарността, който е възприет за начало на коледния пазар, според Wikipedia.

На този ден обикновено се предлагат значителни намаления на цените на стоките и мнозина американци пазаруват в големи количества. Някои работодатели дават и почивен ден на служителите си, за да се възползват от деня. В Черния петък магазините в САЩ отварят много рано – около 5 сутринта, а някои най-големи търговски вериги – даже в полунощ.

Интересът на потребителите към Черния петък постоянно нараства и в наши дни този ден отчита най-голям оборот в годината за ритейл продажби.

Историята на Черния петък се появява във Филаделфия в началото на 1960-те години. С този термин служители на полиция там наричат петъка след Деня на благодарността заради огромният трафик и задръствания.

Няколко неправителствени организации считат за изключително вреден стреса през този ден. Ето защо през 1997 г. тези организации призовават американците денят да се превърне в “Ден без покупки“.

Патентът за Черен Петък в България

Компанията-собственик на eMag и Fashion Days подава заявка на 24 ноември 2014 г. в Патентното ведомство да запази като търговска марка думите “Черен петък“, “Black Friday“, “Black Friday by eMag“.

Румънската компания „Данте Интернешънъл” СА получава патента за 10 години и реално никой друг освен нея няма да може да ползва думите “Черен петък” в България за този период, предава OFFnews.

Все пак „Данте Интернешънъл” СА няколко дни по-късно дават разрешение и на други компании и търговци да ползват думите „Черен петък“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.