Температура на морската вода 🌊

Шабла – температура на морската вода
Sea water temperature

Каварна – температура на морската вода
Sea water temperature

Балчик – температура на морската вода
Sea water temperature

Албена – температура на морската вода
Sea water temperature

Златни пясъци – температура на морската вода
Sea water temperature

Варна – температура на морската вода
Sea water temperature

Бяла – температура на морската вода
Sea water temperature

Обзор – температура на морската вода
Sea water temperature

Свети Влас – температура на морската вода
Sea water temperature

Слънчев бряг – температура на морската вода
Sea water temperature

Несебър – температура на морската вода
Sea water temperature

Поморие – температура на морската вода
Sea water temperature

Бургас – температура на морската вода
Sea water temperature

Приморско – температура на морската вода
Sea water temperature

Царево – температура на морската вода
Sea water temperature

Ахтопол – температура на морската вода
Sea water temperature

Резово – температура на морската вода
Sea water temperature

Съвети относно къпането в Черно море

Къпането в морето е приятно, но до момента, в който настъпва преохлаждане на организма. Можем да си спестим посиняването и треперенето, ако знаем как да дозираме морските бани.

В сравнение със световния океан Черно море има своите особености. То е слабо солено море. На повърхността солеността на водата му достига 17,3 %, а в дълбоките слоеве – 22,5-22,6%. Черноморската вода е със значителна минерализация. В нея са открити 50 химически елемента. В сравнение с океана и други морета Черно море е топло, което позволява къпане от май до октомври. Докато по северните брегове на Европа през летните месеци температурата на морската вода едва достига 16-18 градуса С, то по българското крайбрежие водата се затопля над 20 градуса С и достига до 24-27.

Самите къпания, които въздействат като възбуждащ фактор, представляват по своя механизъм на действие сполучлива комбинация на закалителни с двигателни ефекти.

Морските вълни и изобщо движението на водните пластове действат върху тялото подобно на масаж. Къпането в бурно море стимулира много по-силно организма. Морските пенести вълни, богати на въздушни мехури, обливат цялото тяло, а водната маса дразни организма и докарва в напрежение телесната мускулатура. След къпане настъпва приятна умора, защото се хаби енергия и се образува компенсаторна топлина в организма.

Температурата на морската вода е най-важният фактор, с който трябва да се съобразяваме при провеждане на морските къпания. Морската вода оказва също и механично и химично въздействие върху организма, което има голямо физиологично значение.

Най-силна е реакцията на организма при влизане във водата.

Тя има значително по-голяма топлопроводимост в сравнение с въздуха. При влизане в морето в началото настъпва т.нар. фаза на първоначалното охлаждане. Тя е резултат на рязката топлозагуба и се изразява в бързо свиване на повърхностните кръвоносни съдове и рефлекторно съкращаване на мускулатурата. Получава се т.нар. гъша кожа. Човек започва да трепери. Засилва се топлообразуването. Тази фаза е краткотрайна и тя е по-изразена у незакалените хора.

Втората фаза е на активното загряване, която е по-дълготрайна. При тази фаза обмяната на веществата се засилва. Повишава се консумацията на кислород. В организма се натрупва топлина. В резултат на това се разширяват кожните кръвоносни съдове и настъпва прилив на кръв към повърхността на тялото. Кожата порозовява и човек усеща приятно затопляне.

Двете фази се оценяват като положителни за организма. Когато пребиваването във водата е по-продължително, настъпва третата фаза – на вторичното треперене, което е показател за изтощение на терморегулационните механизми. Кожата загубва своя розов цвят и получава синкав оттенък – вследствие разширението предимно на венозните кожни съдове. Усилва се топлоотдаването и къпещият се започва да трепери. Третата фаза е израз на отрицателна реакция на организма и къпането трябва да се прекрати. По правило изчезването на усещането за приятна топлина при къпане е сигнал, че то трябва да бъде завършено. Не бива да се допуска вторично треперене, за да се избегне простудяването.

Приятните субективни усещания – свежест, бодрост, прилив на сили в цялото тяло, са израз на разумно проведено къпане. Появата на добър апетит е резултат от засилената обмяна на веществата. Усещането на слабост, разбитост, сънливост след къпане показва, че то е било по-продължително от необходимото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *