Коледа и Бъдни вечер – Коледните празници

Коледните празници в България се честват на 24-ти, 25-ти и 26-ти декември всяка година. Тези дати са общоприети от Източната Православна църква както и от Западната църква.

Тези 3 официални почивни дни заедно с уикендите около тях и ученическата ваканция са идеална възможност за една добре заслужена платена отпуска в края на годината, когато може да прекарате повече време със семейство и приятели.

Освен самите дати какво още трябва да знаете за Коледните празници? Приготвили сме изчерпателна информация в следващите редове.

Кога е Коледа и кога е Бъдни вечер?

Бъдни вечер

24-ти декември е Бъдни вечер, 40-тият ден след началото на Коледните пости. Това е семеен празник, при който семейството се събира на вечеря заедно. На трапезата трябва да има нечетен брой ястия (7, 9 или 11). На Бъдни вечер обичайните ястия са питка (в която се слага монета, носеща късмет през идната година), тиквеник, сарми, мед, вино, варено жито и фасул и тн.

На 24-ти декември имен ден честват Евгени, Евгения, Женя, Жечка, Благородна, Бисер, Бистра, Божин, Божан, Божана.

25 декември Коледа (Рождество Христово)

Коледа (Рождество Христово) е празникът на 25-ти декември. Това се чества раждането на Иисус Христос. Това е един от 20-те официални църковни празници в Република България.

На 25-ти декември имен ден честват Христа, Христо, Емануил, Емил, Християн, Ренета, Христиана, Кристиан, Кристиян, Кристияна, Кристиана, Христина, Кристина, Радостина.

Подаръци за Коледа

Намерете коледни подаръци за всеки любим в списъка си. Коледа е почти тук и ако не сте успели да прескочите коледното си пазаруване, ние сме тук, за да помогнем!

Наясно сме, че цените на някои коледни подаръци могат да бъдат направо страшни. 30 лева за чифт чорапи на Дядо Коледа или 50 лева за вино в тематична кутия? Благодаря, но не благодаря.

Ето защо сме съставили този списък с добри и евтини коледни подаръци, които можете да закупите в момента. Те може да са бюджетни, но тези евтини идеи са все още са невероятно възхитителни. Всъщност сме почти сигурни, че ги харесваме повече, отколкото много от по-скъпите опции. Така вие ще бъдете в състояние да разпространите добро настроение без да се чувствате виновни, че сте изхарчили много повече от планираното.

  • Подаръци за момче – LEGO, футболна или баскетболна топка, слушалки, тн.
  • Подаръци за момиче – караоке машина, плюшена играчка, тн.
  • Подаръци за майки – вино, бижута, готварски принадлежности, тн.
  • Подаръци за бащи – чаши за ракия/уиски, писалка, гривна, тн.
  • Подаръци за баба и дядо – нощна лампа, цветя в саксия, тн.
  • Подаръци за колеги – мъфини, тн.
  • Подаръци за шефове – бутилка вино, дневник, тн.

Разбира се, освен подаръци за семейство, приятели и колеги по случай почивните дни около Коледа и Бъдни вечер, мнозина българи даряват и за различни благотворителни каузи. Безспорно най-голямата и мащабна благотворителна кампания всяка година е Българската Коледа. Всяка финансова подкрепа към нея отива главно за операции и медицинска помощ на деца.

Почивки по Коледа из Европа и света

На много места по света празникът има специфични неща, по които се празнува. Някои от най-добрите градове, които може да посетите за този празничен период са Виена, Будапеща, Прага, Амстердам, Лондон, Дубай или Истанбул.

Традиционно мнозина българи избират да прекарат периода в края на декември в чужбина на почивка. Държави от особен интерес са Русия, Сърбия, Македония, Германия, Албания, Гърция, Испания, Турция, Италия, Румъния, Украйна, Франция или дори Швеция.

Ако сте по-приключенски настроени и Ви се пътува повече също така препоръчваме САЩ, Бразилия, Аржентина, Мексико, Египет, Армения или Индия.

В България предпочитани места при празнуване извън големите градове са Банско, Пампорово, Хисаря и Велинград.

Очаквайте скоро нашите препоръчани оферти за почивки и екскурзии!

Кога се е чествала Коледа в миналото?

Коледа произлиза от древния римски празник “Деня на раждащото се Слънце”, който е бил в края на декември и се наричал календи. Кулминацията на празника е бил на 25 декември, когато са се пренасяли животни в жертва на боговете, имало е пиршества и римляните си разменяли подаръци. Този празник е бил разпространен в цялата Римска империя.

С налагането на християнството през 313 г. рожденият ден на непобедимия слънчев Бог се слива с деня на Рождество Христово. “Календи” с времето став “Коледа” и последствие “календар”.

През 1968 г. Република България започва да празнува Коледа на 25 декември, след като Българската православна църква решава да промени датата. Преди това Коледа се е чествала на 7-ми януари според стария Юлиански календар.

Именници на 24, 25 и 25 декември

На 24-ти декември имен ден празнуват Евгени, Евгений, Евгения, Бисер, Бисера, Бистра, Благородна, Жени, Женя, Жечка, Първан и Първана.

На 25-ти декември именници са Емил, Ицо, Ичо и още много. Виж списък с всички, които имат имен ден на Коледа.

На 26-ти декември за имен ден ще черпят Давид, Дацо, Дачо, Жозеф и Йосиф.