Коледа и Бъдни вечер – Коледните празници

Коледните празници в България се честват на 24-ти, 25-ти и 26-ти декември всяка година. Тези дати са общоприети от Източната Православна църква както и от Западната църква.

Тези официални праници заедно с уикендите около тях и ученическата ваканция са идеална възможност за една добре заслужена платена отпуска в края на годината, когато може да прекарате повече време със семейство и приятели.

Кога е Бъдни вечер?

24-ти декември е Бъдни вечер, 40-тият ден след началото на Коледните пости. Това е семеен празник, при който семейството се събира на вечеря заедно.

На трапезата трябва да има нечетен брой ястия (7, 9 или 11). На Бъдни вечер обичайните ястия са питка (в която се слага монета, носеща късмет през идната година), тиквеник, сарми, мед, вино, варено жито и фасул и тн.

Кога  е Коледа (Рождество Христово)?

Коледа (Рождество Христово) е празникът на 25-ти декември. Това се чества раждането на Иисус Христос. Това е един от църковните празници в Република България.

Виж списък с всички имена, които празнуват имен ден на Коледа. Също така може да изберете и използвате едно от нашите пожелания за Коледа!

Почивки по Коледа из Европа и света

На много места по света празникът има специфични неща, по които се празнува. Някои от най-добрите градове, които може да посетите за този празничен период са Виена, Будапеща, Прага, Амстердам, Лондон, Дубай или Истанбул.

Традиционно мнозина българи избират да прекарат периода в края на декември в чужбина на почивка. Държави от особен интерес са Русия, Сърбия, Македония, Германия, Албания, Гърция, Испания, Турция, Италия, Румъния, Украйна, Франция или дори Швеция.

Ако сте по-приключенски настроени и Ви се пътува повече също така препоръчваме САЩ, Бразилия, Аржентина, Мексико, Египет, Армения или Индия.

В България предпочитани места при празнуване извън големите градове са Банско, Пампорово, Хисаря и Велинград.

Очаквайте скоро нашите препоръчани оферти за почивки и екскурзии!

Кога се е чествала Коледа в миналото?

Коледа произлиза от древния римски празник “Деня на раждащото се Слънце“, който е бил в края на декември и се наричал календи. Кулминацията на празника е бил на 25 декември, когато са се пренасяли животни в жертва на боговете, имало е пиршества и римляните си разменяли подаръци. Този празник е бил разпространен в цялата Римска империя.

С налагането на християнството през 313 г. рожденият ден на непобедимия слънчев Бог се слива с деня на Рождество Христово. “Календи” с времето став “Коледа” и последствие “календар“.

През 1968 г. Република България започва да празнува Коледа на 25 декември, след като Българската православна църква решава да промени датата. Преди това Коледа се е чествала на 7-ми януари според стария Юлиански календар.

Leave a Reply

Your email address will not be published.