Благовещение – Благовец на 25 март ✝️

Българската патриаршия чества благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария, на Благовещение според православния календар в България. Празникът е познат и като Благовец или половин Великден в различни части на България.

Кога е Благовещение през 2021?

На 25 март 2021 отбелязваме Благовещение.

Вижте Благовещение на календара за 2021 година.

Кой празнува имен ден на Благовещение?

Именници на Благовещение са хората, носещи имената Благовест, Благо и още много. Виж списък с всички, които имат имен ден на Благовещение.

Каква е историята на Благовец?

Благовещение е евангелско събитие и посветеният на него християнски празник: Възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос.

Преданието разказва как в ранната сутрин на 25 март, девойката Мария седяла и четяла Светото писание. Долетял божият ангел-вестител Гавраил и известил, че тя е избранницата да роди Божия син: „Ангелът влезе при нея и рече: Радвай се , благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.” (Евангелие от Лука, 1:28)

Казвайки това, гласът откликвал на мислите и: „Не бой се, Марийо, понеже ти намери благодат у Бога. И ето ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Исус.”  (Евангелие от Лука, 1:30-33)

Как би станало това, като Мария не познавала мъж. Получила незабавен отговор: „Дух Светий ще слезе върху ти и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий” (Евангелие от Лука, 1:35).

Така и станало. Оттогава се празнува празника Благовещение, точно девет месеца преди Рождество.

Благовец е утвърден е в Православната църква през 7 век и се почита се от всички основни християнски деноминации – православие, католицизъм, протестантство.

Благовещение

Какво се прави на Благовещение по традиция?

Според поверията и традициите на Благовещение на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често тогава са се дупчели ушите на малките момиченца. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети.

Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе. В този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са “благи”, “плашат” овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли.

Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. “Събуждат се и излизат от дупките” змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила.


Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: “Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец” или “Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне” и др. под. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото.

Какво се яде на Благовещение?

На трапезата на Благовещение по изключение (защото е по време на Великия пост) може да се яде риба. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.). Пече се пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Картички за Благовещение с пожелания

Очаквайте скоро картички и пожелания за Честито Благовещение!


Източници

  1. pravoslavieto.com
  2. wikipedia.org
  3. izbite.com
  4. ivanyane.com