Ивановден – Празникът на Св. Йоан Кръстител (7 януари) ✝️

Българската патриаршия чества паметта на Свети Йоан Кръстител на Ивановден според православния календар в България.

Кога е Ивановден през 2022 година?

На 7 януари 2022 отбелязваме Ивановден.

Виж списък с имената на хората, които са именници на Ивановден. Също така може да изберете и използвате едно от нашите пожелания за Ивановден!

Какво се прави на Ивановден по традиция?

Според поверията и традициите на Ивановден е последният ден, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и мъже облечени като баби. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Картичка за честит Ивановден

Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от след сватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. На този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и имениците.

В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

Тълкуване на статистиката за имената сочи, че над 350 000 българи имат основание да отбележат тази година Ивановден. Иван и сродните имена са от най-популярните в България.

Какво се яде на Ивановден?

На трапезата на Ивановден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.


Източници

  1. wikipedia.org
  2. izbite.com
  3. nationalgeographic.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published.