Ивановден – Празникът на Св. Йоан Кръстител (7 януари) ✝️

Българската патриаршия чества паметта на Свети Йоан Кръстител на Ивановден според православния календар в България.

Кога е Ивановден през 2021?

На 7 януари 2021 отбелязваме Ивановден.

Вижте Ивановден на календара за 2021 година.

Кой празнува имен ден на Ивановден?

Именници на Ивановден са хората, носещи имената Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Йоанна, Иванка, Ивана, Йоана, Ива, Иванина, Ивон, Калоян, Калояна, Ивиана, Ивияна, Ванина, Ваньо, Ванеса, Ваня, Йово, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йото, Йонко, Йонка, Жана, Жанет, Ивайла, Ивена, Ивет, Ивета, Ивелина, Ивелин, Ина, Инна, Инка, Ивона, Яни, Янислав, Янислава, Янимира, Яне, Яна, Янка, Янко, Янета, Яниса, Янин, Янина, Янита, Янимир, Яник, Янек, Янико, Яника, Янаки, Яно, Яньо, Янчо, Яна, Янак.

Проверете дали празникът на Свети Йоан Кръстител се пада почивен ден за 2021 година.

Какво се прави на Ивановден по традиция?

Според поверията и традициите на Ивановден е последният ден, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и мъже облечени като баби. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Картичка за честит Ивановден

Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от след сватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. На този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и имениците.

В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

Тълкуване на статистиката за имената сочи, че 371 082 българи имат основание да отбележат тази година Ивановден. Иван и сродните имена са от най-популярните в България.

Какво се яде на Ивановден?

На трапезата на Ивановден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Картички за Ивановден с пожелания

Очаквайте скоро картички и пожелания за Честит Ивановден!


Източници

  1. wikipedia.org
  2. izbite.com
  3. nationalgeographic.bg