Катерининден – Празникът на Света Екатерина (24 ноември) ✝️

Българската патриаршия чества паметта на Св. Екатерина на Катерининден според православния календар в България.

Кога е Катерининден през 2021?

На 24 ноември 2021 отбелязваме празника на Света Екатерина.

Проверете дали празникът на Света Екатерина се пада почивен ден за 2021 година.

Именници на празника на Света Екатерина са хората, носещи имената Екатерина, Катерина и още много. Виж списък с всички, които имат имен ден на Катерининден..

Каква е историята на Св. Екатерина?

Екатерина била дъщеря на управителя на Александрия по времето на император Максимиан. Тя получила блестящо образование и искала да се омъжи за човек, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства искали ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен. Майката на Екатерина, която тайно изповядвала християнството, я изпратила при един отшелник и той я посветил във вярата.

Преданието разказва как Екатерина се е срещнала с тогавашния император. Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка, като преследва християните. Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици.

Какво се прави на празника на Света Екатерина по традиция?

Според поверията и традициите на Катерининден на този ден жените не бивало да работят – за да предпазят децата си от шарка, а също и да си служат с остри предмети – ножица, нож, куки и други, защото вярвали, че ако си убодат пръста, раната се възпалява. Смятали, че тя ги закриля от болести като бяс, шарка, треска, че била защитник на майчинството и здравето на хората.

В Пловдивско (Брястовица и Перущица) на празника рано сутрин стопанките наливали мълчешком вода от извора и замесвали нечетен брой питки – кравайчета – 5,7,9, които шарели с вретено. После питките се подсладявали – мажели се с мед, петмез или рачел. Една се оставяла върху горния праг на вратата като “дар за забрадката на Баба Щарка” и да не влиза у дома. Парченце от питата давали и на кучетата да не боледуват от бяс.

В Троянско на Катерининден жените раздават по между си специални обредни питки, намазани отгоре с мед, с пожеланието: “Хапнете си за сладки и медени!” Всяка стопанка намазва с мед и ключалката на вратата, за да не се “подлютява Баба Шарка, която живее на тавана” .

Ако в дома имало малки дечица, стопанката взимала две от питките – заставала на кръстопът и давала на всеки минувач да си отчупи с думите: “Ха, вземи за Света Катерина да е край дома ни и да пази от Шарко и Беско” – гледала питките да свършат на нечетно число, че пресечни да са и болестите. Всеки трябвало да отчупи парченце, да се прекръсти и три пъти да изрече: “Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, така да се лепи здравето по децата ти!“. Стопанката отвръщала: “Амин! — дай, Боже!“.

Картички за празника на Света Екатерина с пожелания

Очаквайте скоро картички и пожелания за Честит празник на Св. Екатерина!


Източници

  1. bulgarika.eu
  2. dunavmost.com