Петльовден – Петеларовден на 2 февруари ✝️

Петльовден е познат и като Петеларовден, Петлешковден, Петелковден, Петловден, Св. Черна, Евтимя, Ихтим, Ихтимя, Хетим, Ихтиман, Евтимиювден в различни части на България.

Кога е Петльовден през 2023?

На 2 февруари 2023 отбелязваме Петльовден. Някои празнуват на 20 януари по стар стил (по Юлианския календар).

Кой празнува имен ден на Петльовден?

Именници на Петльовден (защото 2 февруари е и Сретение Господне) са хората, носещи имената Радост, Радостина, Радостин, Драго, Драгомира, Драгомир, Ралин, Ралина, Ванеса, Радина, Радослава, Радослав, Ради, Средка, Средко, Сретен.

Каква е историята на Петльовден?

Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата. На някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци.

Преданията разказват следната 300 годишна история: Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния, взимането на малки момчета. Разпитаните стари хора и легендата разказват как смела еркечанка (с.Еркеч; дн. с. Козичино, Бургаско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч.


Източници

  1. e-zdravey.com