Празникът на Светите равноапостоли Кирил и Методий (11 май) ✝️

Българската патриаршия чества паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий според православния календар в България.

Кога е празникът на Св Св Кирил и Методий през 2022?

На 11 май 2022 отбелязваме празника на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Днес 11 май се чества като църковен празник на Светите братя, докато 24 май се утвърждава като празник на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Кой празнува имен ден на 11 февруари?

Именници на църковния празник на 11 май са носещите имената Кирил, Кире, Кирин, Киро, Кирчо, Керан, Рилко, Рилчо, Кира, Кирана, Кика, Кина, Кинка, Кера, Керанка, Кераца, Рилка, Методи, Метко, Мето, Мечо.

Каква е историята на Св Св Кирил и Методий?

Създателите на глаголицата, солунските братя Кирил и Методий са канонизирани като светци още в края на IX век, като най-ранните данни за църковно отбелязване на паметта им датират от XII век.

Първите известни свидетелства за възпоминанието на равноапостолите като водители на просветителското и книжовно дело са открити в арменски летопис от 1813г., където се споменава за честване на светите братя на през май 1803 г. в град Шумен.

В съвременната историография се твърди, че почитането на славянските първоучители  като Ден на просветата е било на 11 май 1851г. в епархийското училище “Св. св. Кирил и Методий” в град Пловдив по инициатива на Найден Геров. Във възрожденската ни книжнина първите известия за отбелязването на празника се срещат в “Христоматия славянского языка” от 1852 г. на Неофит Рилски.


Източници

  1. artikos.bg
  2. bizimi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.