Савинден – Празникът на Свети Сава (5 декември) ✝️

Българската патриаршия чества паметта на Свети Сава на Савинден според православния календар в България.

Кога е Савинден през 2022 година?

На 5 декември 2022 отбелязваме Савинден.

Виж списък с имената на хората, които са именници на Свети Сава.

Каква е историята на Свети Сава?

Свети Сава става известен със способностите си да укротява дивите зверове, да предизвиква с молитвите си дъжд и да изцелява болните.

Свети Сава напуска този свят през 532 г., на 94-годишна възраст. Нетленните му мощи са положени в основания от него манастир на територията на Западния бряг на река Йордан в Юдейската пустиня, в долината Кедрон, който днес носи неговото име (“Св. Сава”/”Мар Саба”) и е под юрисдикцията на Йерусалимската патриаршия. И в момента той е действащ гръцки мъжки манастир.

Какво се прави на Савинден по традиция?

Според поверията и традициите на Савинден предците ни са гадали и по това какъв пушек се издига от комина: ако е на стълб, ще е мразовито; ако е на влакна, чака ни лошо време; ако се стеле към земята, следва да чакаме снят, дъжд или размразяване.

По традиция в деня, в който се почита той, е забранено да се работи. На тази дата това се смята за грях.

От стари времена се вярва, че на Савинден бременните жени не бива да си мият главата, иначе децата им ще са със слаба памет.

Празникът е бил използван от знахарите за лечение и за правене на заклинания на дома срещу крадци. Смята се, че в този ден рискът човек да стане жертва на мошеници и измамници силно се повишава.

Покрай тези вярвания, хората свързвали Савинден и с редица поверия и поличби, които също като в деня на св. Варвара, са свързани предимно с пророкувания какво ще е времето занапред.

Така например, ако на 5 декември духа силен вятър, то такъв вятър трябва да очакваме да се извие и след Петровден в края на юни.

Ако пък по време на студовете катеричките напускат хралупите си и се спускат по дърветата, трябва да се очаква ледовете да се размразят.

Синигерът ако пее, това е на сняг, виелици и киша.


Източници

  1. desant.net