Стефановден – Празникът на свети Стефан (27 декември) ✝️

Българската патриаршия чества паметта на свети Стефан на Стефановден според православния календар в България.

Кога е Стефановден през 2022?

На 27 декември 2022 отбелязваме Стефановден.

Виж списък с всички хора, които са именници на Стефановден! Също така може да изберете и използвате едно от нашите пожелания за Стефановден!

Каква е историята на свети Стефан?

ℹ🥁 Днес православната църква почита паметта на Свети Стефан – първият християнски мъченик и първи служител (архидякон) в…

Posted by Военна академия “Георги Стойков Раковски” on Sunday, 27 December 2020

Свети Стефан е един от седемте ученици на Иисус, избрани веднага след възкресението му, да се грижат за непрекъснато увеличаващото се християнско общество в Палестина. Избраниците били наречени дякони, а Стефан бил пръв измежду тях.

Притеснени от нарастващия брой християни юдейските началници веднага настроили народа срещу архидякона. Той бил обвинен, че хули Бога и престъпва Мойсеевия закон.

Старейшините осъдили на смърт набедения за вероотстъпник. Извели го извън Ерусалим, в Йосафатовата долина, където разярена тълпа го замервала с камъни до смърт.

Така Стефан се превърнал в първия християнски мъченик, загинал в името на вярата. През 415 година мощите на Свети Стефан били открити чрез чудно видение, което получил един свещеник. Сега те се съхраняват в Сионския храм в Ерусалим.

Какво се прави на Стефановден по традиция?

Според поверията и традициите на Стефановден младото семейство отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Приготвя се свинско с кисело зеле или баница с месо.

От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите, характерни за Мръсните дни – жените не бива да метат, да мият косите си или да перат, не се правят венчавки, кръщенета, опела. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощта, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото.

На места в Средна и Северна България вместо на 31 декември именно на Стефановден се спазвал обичаят ладуване. Всички моми за женене правят китки и привързват към тях пръстен или друг личен предмет, после го топват в менче пълно с мълчана вода, което се покрива с червено було. На другия ден мома, облечена като булка, вади едно по едно китките и докато другите пеят заклинателни песни (ладанки), предвещавала кой за какъв момък ще се омъжи.


Източници

  1. pravoslavie.bg
  2. ubclubs.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published.