Празникът на Света Анна (9 декември) ✝️

Българската патриаршия чества паметта на Света Анна според православния календар в България.

Кога е празникът на Света Анна през 2022 година?

На 9 декември 2022 почитаме Света Анна.

Виж списък с имената на хората, които са именници на Света Анна.

Каква е историята на Света Анна?

Според неканоничното Протоевангелие на Яков, Анна и нейният съпруг, Йоаким, са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Какво се прави на 9 декември по традиция?

Според поверията и традициите 9 декември се почита от жените, които не работят на тази дата, за да не се разболяват децата им и не боядисват, защото според поверието от този ден започват родилните мъки на божията майка. Момите пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако до Нова година зърната покълнат, това е знак за скорошна женитба.

Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време за заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните.

Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии “хващат”. Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.


Източници

  1. bnr.bg