Празникът на Свети Данаил (17 декември) ✝️

Българската патриаршия чества паметта на Свети Данаил според православния календар в България.

Кога е Празникът на Свети Данаил през 2022 година?

На 17 декември 2022 почитаме Свети Данаил.

Виж списък с имената на хората, които са именници на 17 декември.

Каква е историята на Свети Данаил?

Според библейските предания Свети пророк Даниил (Данаил) и св. три отроци Анания, Азария и Мисаил били сред юдейските пророци, откарани в плен във Вавилон от Халдейският цар Навуходоносор II, след като превзел Йерусалим и разрушил храма, построен от Соломон. Имената на четирите пророци се свързват именно с твърдостта и предаността, която те показали пред Божиите закони. Сред разкоша и богатството те не Го забравили, молели се усърдно и се хранели само с хляб и овощия, като се отказвали от храната, която царят заповядал да им дават на неговата трапеза.

Даниил е известен още с това, че разтълкувал сънищата на вавилонския цар, извършил множество пророчества и спасил от смъртно наказание една жена на име Сузана. При възкачването на Дарий на престола той бил назначен за един от тримата управители на империята. Една от легендите разказва и за чудесния начин, по който бил спасен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен за своята привързаност към вярата на отците и доживял до дълбока старост.

Историята на неговия живот и на делата му са описани от самия него в Книга на пророк Даниил.

Какво се прави на 17 декември по традиция?

Според поверията и традициите на празникът на Свети Данаил особено много се почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. Те трябва да месят питки и да ги раздават на съседите за здраве и за да е плодовита годината и лесно да родят.


Източници

  1. tribune.bg