Празникът на Свети Константин и Елена (21 май) ✝️

Българската патриаршия чества празника на Свети Константин и Елена според православния календар в България.

Кога е празникът на Св. Константин и Елена през 2021?

На 21 май 2021 отбелязваме празника на Свети Константин и Елена.

Проверете дали денят на Свети Константин и Елена се пада почивен ден за 2021 година.

Кой празнува имен ден на празникът на Св. Константин и Елена?

Именници на празника на Свети Константин и Елена са хората, носещи имената Константин, Елена, Елка, Еленко, Лена, Ленка, Ленко, Еленица, Елеонора, Костадин, Костадинка, Костадина, Константина, Къна, Кунчо, Куна, Коста, Кочо, Косьо, Койчо, Деница, Динко, Стоянка, Стоян, Светла, Светлана, Стойо, Стамен, Стоил, Станимир, Станимира, Траяна.

Каква е историята на Константин и Елена?

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена е построила няколко манастира в земите, където е живял Христос, открила е и кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Какво се прави на празникът на Св. Константин и Елена по традиция?

Според обичаите и традициите на празника на Свети Константин и Елена на този ден се преплитат християнския празник, почитащ Свети Константин и Елена, и древните традиции на ходене по огъня. Народната традицията е запазена и досега в някои райони в оригиналния си вид, а по много места се изпълнява като атракция за туристите.

Приготовленията за празника започват няколко дни преди денят на Свети Константин и Елена, когато се събират на средства за общ курбан, а също и за почистване и поправяне на изворите и кладенците на селото. На мегдана предварително се подготвя голяма клада от дърва. Вечерта се запалва голям огърн, всички са се събрали около него и слушат хороводни мелодии, предназначени за обреда.

Когато запаленият огънят стихне, останалата жарава се разстила в кръг. Около мястото се извиват хората, а начело се носят иконите на Свети Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Вярва се, че влезлите в жаравата изпадат в състояние, в което могат да изрекат пророчески думи. Ритуалният им танц трае няколко минути. След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

Този ден е свързан и с друг обичай. В по-голямата част от българската етнотеритория на този ден моми и момци връзват люлки и се люлеят. Вярва се, че харесаната на 21 май мома ще бъде добра домакиня и ще роди много момчета. На курбана се събира цялото село, а именниците посрещат гости.

Според поверието Св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова през този ден стопаните не работят в къщи и на полето.

Картички за деня на Свети Константин и Елена с пожелания

Очаквайте скоро картички и пожелания за Честит празник на Свети Константин и Елена!