Празникът на Свети Мартин (12 октомври) ✝️

Българската патриаршия чества паметта на Свети Мартин според църковния календар в България.

Кога е празникът на Свети Мартин през 2022 година?

На 12 октомври 2022 почитаме Свети Мартин.

Каква е историята на Свети Мартин?

Той е бил епископ в Галия. Родителите му били езичници, но той от дете научил за Христос и се стремял към християнството. Когато пораснал, баща му го изпратил в армията, за да спре го спре от приемане на християнството.

Преданието разказва, че през един студен зимен ден Свети Мартин видял на портата на града просяк, който зъзнел от студ. Тогава той разделил на две дрехата си – едната дал на просяка, а с другата се загърнал сам. През същата нощ светецът имал чуден сън, в който Христос бил увит със същата дреха, която той дал на просяка. На следващия ден Свети Мартин получил Свето Кръщения. След това той прекарал години в лишения и молитви, когато би изпълнен с промисъл от Светия дух да основе манастир.

Заради усърдието и смирението, Господ надарил Свети Мартин със силата на чудотворец. Според историята Свети Мартин бил в Париж, когато зърнал човек, болен от проказа. От него се носела непоносима миризма и никой не се доближавал до него. Но тогава Свети Мартин го целунал по челото. Пред очите на всички за секунди проказата изчезнала.. Вярващите започнали да наричат епископа Свети Мартин Милостиви, защото той проявявал завидно християнско милосърдие към всички.


Източници

  1. city.bg