Татянин ден – Празникът на Света Татяна Римска (12 януари) ✝️

Българската патриаршия чества паметта на Света мъченица Татяна Римска на Татянин ден според православния календар в България.

Света Татяна е смятана за покровителка на студентите. Този празник е на голяма почит Русия и не толкова в България, въпреки че православната църква също го отбелязва.

Кога е Татянин ден през 2022 година?

На 12 януари 2022 отбелязваме Татянин ден.

Виж списък с всички имена на хората, които са именници на Татянин ден.

Каква е историята на Света мъченица Татяна Римска?

Света мъченица Татяна Римска произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството.

Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса. Това бил човек, който служел на ближните, по свое вътрешно задължение. Затова можем да кажем, че Татяна е обединявала Словото Божие с конкретните действия на всеки християнин, който го следва.

След смъртта на Хелогабал (203 – 212), изключително свиреп към християните римски император, на трона застанал братовчед му Марк Аврелий Север Александър ( 205- 238 ). Той бил безразличен към религиите и имал различни идоли в дома си, между които дори и християнски. Гоненията спрели и се възцарило спокойствие в Рим.

Един ден обаче Александър привикал Татяна да принесе жертва пред идола на Аполон. Тя категорично отказала, но не само това – заради горещата й молитва статуята в залата се срутила.

Това разгневило императора и я затворил. След всяко зверско мъчение, на което я подложил, тя се явявала невредима на следващия ден. Това още повече го ожесточавало и накрая я хвърлил на лъвовете, които се смирили и не я докоснали.

Накрая, безпомощен пред силата на вярата й, той я обезглавил, нея и баща й.

Leave a Reply

Your email address will not be published.