Татянин ден – Празникът на Света Татяна Римска (12 януари) ✝️

Българската патриаршия чества паметта на Света мъченица Татяна Римска на Татянин ден според православния календар в България.

Света Татяна е смятана за покровителка на студентите. Този празник е на голяма почит Русия и не толкова в България, въпреки че православната църква също го отбелязва.

Кога е Татянин ден през 2022 година?

На 12 януари 2022 отбелязваме Татянин ден.

Вижте празникът на Света мъченица Татяна Римска на на календара за 2021 година.

Кой празнува имен ден на Татянин ден?

Именници на Татянин ден са хората, носещи имената Татяна, Таня и още много. Виж списък с всички, които имат имен ден на Татянин ден.

Каква е историята на Света мъченица Татяна Римска?

Света мъченица Татяна Римска произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството.

Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса. Това бил човек, който служел на ближните, по свое вътрешно задължение. Затова можем да кажем, че Татяна е обединявала Словото Божие с конкретните действия на всеки християнин, който го следва.

След смъртта на Хелогабал (203 – 212), изключително свиреп към християните римски император, на трона застанал братовчед му Марк Аврелий Север Александър ( 205- 238 ). Той бил безразличен към религиите и имал различни идоли в дома си, между които дори и християнски. Гоненията спрели и се възцарило спокойствие в Рим.

Един ден обаче Александър привикал Татяна да принесе жертва пред идола на Аполон. Тя категорично отказала, но не само това – заради горещата й молитва статуята в залата се срутила.

Това разгневило императора и я затворил. След всяко зверско мъчение, на което я подложил, тя се явявала невредима на следващия ден. Това още повече го ожесточавало и накрая я хвърлил на лъвовете, които се смирили и не я докоснали.

Накрая, безпомощен пред силата на вярата й, той я обезглавил, нея и баща й.

Картички за Татянин ден с пожелания

Очаквайте скоро картички и пожелания за Честит Татянин ден!