Тодоровден – Празникът на Свети Теодор Тирон (12 март 2022) ✝️

Българската патриаршия чества паметта на Свети Теодор Тирон на Тодоровден според православния календар в България. Празникът е познат и като Тодорица, Тудорица или Конски Великден в различни части на България.

Кога е Тодоровден през 2022?

На 12 март 2022 отбелязваме Тодоровден. Празникът е подвижен и винаги се пада съботния ден от първата седмица на Великия пост. В следващите години ще се отбелязва на 4 Март 2023, 23 Март 2024 и 8 Март 2025.

Проверете кой точно ще празнува имен ден на Тодоровден. Също така може да изберете и използвате едно от нашите пожелания за Тодоровден!

Каква е историята на Свети Теодор Тирон?

Петдесет години след смъртта на св. Теодор гонителят на християните – император Юлиан Отстъпник (332 – 363 г.), продължавал да желае връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници. Градоначалникът сторил каквото му било заповядано, но Бог направил така, че да се открие нечестивият замисъл.

Църковното предание разказва, че св. Теодор Тирон се явил на цариградския архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните – да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на архиепископа какво да ядат през тия дни св. Теодор отговорил да си приготвят коливо – жито, то да им бъде храната. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.

Какво се прави на Тодоровден по традиция?

Според поверията и традициите на Тодоровден тогава се провеждат традиционните кушии – българският вариант на надбягванията с коне. Оттук идва и второто популярно име на празника, който от векове във фолклора ни битува като Конски Великден или Тудорица.

Мъжете започват да се подготвят за празника още при изгрева на слънцето. Красивите гриви и опашки на конете се сплитат на плитки, в които се добавят цвета, мъниста, пискюли… Преди състезанието се минава на водопой.

И идва ред на самата кушия, изпълнена с много емоции, желание за победа и истинско съревнование между участниците и техните коне. Състезанието на Тодоровден се гледа от цялото село и винаги се превръща в истински празник, в който адреналинът достига най-високата си точка в годината.

Конят-победител от кушията се награждава с венец и юзда, а стопанинът му с риза или кърпа и заедно с другите участници обикалят къщите, за да завършат в двора на собственика му, където се случвало и празничното хоро.

Тодоровден е свързан с още няколко задължителни ритуала. На изгрев слънце децата се къпят, за да са здрави. Жените също мият косите си, за да са красиви и лъскави като конска грива. През целия ден не се яде лук, за да не се разболяват конете.

ТОДОРОВДЕН

На 20 март 2021 г. честваме един от големите църковни празници, Тодоровден, за който искаме да Ви…

Posted by Исторически Музей Тутракан on Friday, 19 March 2021

Какво се яде на Тодоровден?

На трапезата на Тодоровден има пита с мая, „тудоровска леща“ и супа от гъби. Жените също почитат Тодоровден като омесват обредни хлябове, които носят имената “конче” или “копито” и са в съответната форма. След това всички питки се раздават на съседи и близки, за да бъдат здрави конете през цялата година. Вари се и жито, което се благославя в църквата. За вечеря се сяда на празнична, но постна трапеза, на която се слага отново хляб с мая, супа от гъби и леща.


Източници

  1. trakiec-bg.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.