Трифоновден – Празникът на Свети Трифон (1 февруари) ✝️

Българската патриаршия чества паметта на Свети Трифон на Трифоновден според православния календар в България.

Кога е Трифоновден през 2022 година?

На 1 февруари 2022 отбелязваме Трифоновден.

Виж списък с имената на хората, които са именници на Трифоновден. Също така може да изберете и използвате едно от нашите пожелания за Трифон Зарезан!

Каква е историята на Свети Трифон?

Свети Трифон е мъченик, светец лечител, който е бил посечен с меч през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян.

Той е роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия – в област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва 17-годишен си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче – Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение.

Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

Какво се прави на Трифоновден по традиция?

Според поверията и традициите на Трифоновден се зарязват лозята от лозарите.

На сутринта на 1 февруари след църковната служба лозарите поемат на групи към лозята, където отрязват няколко пръчки от една или три лози в средата или в краищата на лозето, след като се прекръстят. Корените и отрязаното място се поливат с вино, а някъде в лозето се посипва пепел. Лозите се поръсват със светената вода.

Със зарязването в лозята се слага мъжка трапеза с донесеното от дома. Отрязаните лозови пръчки се потопяват в бъклиците с вино. Освен това лозарите ги навиват на венец върху калпаците си или ги премятат през рамо. Трифонският венец се отнася вкъщи и се поставя пред иконата.

На трапезата на Трифоновден задължително присъстват пълнена кокошка, пита, баница. Всички се гощават и с ядки, туршия, сирене, ястия със сирене, десерти.


Източници

  1. news.bg