Смяна на часа през 2022 година 🕒

Смяната на часа в Европа е въведено официално през 1976 г.

В България тази практика е въведена през 1979 г.

Лятно и зимно часово време

Кога се сменя времето към лятно часово време? Промяната се случва в неделя, 27 март 2022 от 3:00 часа през нощта, когато часа се сменя с един напред – от 3:00 часа става 4:00 часа.

Кога се сменя часът към зимно часово време? Сменяме времето и в неделя, 30 октомври 2022 от 4:00 часа през нощта, когато сменяме часа с един назад –  от 4:00 часа става 3:00 часа.

Вижте 27 март и 30 октомври на календара за 2022 тук.

Ще спре ли смяната на времето и часа?

През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като различните държави да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Прекратяването на смяната на часа обаче засега се отложи, тъй като държавите-членки още не са решили кое часово време да изберат – зимното или лятното.

България още не е решила дали оставаме на лятно часово време или на астрономическо часово време.  

Според проведени анкети повечето българи искат да останем на лятно часово време.  Ако това се случи за последен път ще въртим стрелките през март 2022 година. В случай, че се реши да останем на астрономическо часово време, за последен път ще се сменя часа през октомври 2022 година.

Защо сменяме часа два пъти годишно?

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното.  Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал” през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. като мярка за спестяване на гориво във военната обстановка. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. САЩ последва примера ѝ през 1918 г.

Преместването на стрелките е задължителен ритуал сред семействата в продължение на десетилетия, но с навлизането на електронните и цифровите часовници, тази необходимост отпада. Модерните часовници, включително и тези в смартфоните и компютрите ни, сами сменят времето в точния час.

Leave a Reply

Your email address will not be published.