Атанасовден – Празникът на Атанасий Велики (18 януари) ✝️

Българската патриаршия чества паметта на Атанасий Велики на Атанасовден според православния календар в България. Празникът е познат и като Танасовден, Зимен Атанас, Свети Атанасий Велики в различни части на България.

Кога е Атанасовден през 2022?

На 18 януари 2022 отбелязваме Атанасовден.

Вижте празникът на Св. Атанасий Велики на календара за 2021 година.

Кой празнува имен ден на Атанасовден?

Именници на Атанасовден са хората, носещи имената Атанас, Атанаска и още много. Виж списък с всички, които имат имен ден на Атанасовден.

Каква е историята на Атанасий Велики?

Св. Атанасий е роден през 295 г. в Александрия (Египет) в семейство на бедни християни. Атанасий получил добро образование. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър.

Атанасий участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. Най-вече заради откритата му борба срещу свещеника Арий, който смятал, че Христос е по-нисш от Бог отец. Благодарение и на Атанасий, Арий бил отлъчен от църквата.

На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия.

Заради вярата преследван в изгнание 15 години. Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник и при Валент, по време на когото известно време се укривал в една гробница. Жителите на Александрия така настоявали да се върне епископът им, че императорът се опасявал от бунт и се съгласил. В старанието си да се омиротвори църквата бил в постоянни спорове с еретиците.

Атанасий Велики починал на 2 май 373 година.

Какво се прави на Атанасовден по традиция?

“Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта” – казват българите. Според поверията и традициите свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Легендата разказва как облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима.

Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила.

На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата. На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

Свети Атанасий Велики

Какво се яде на Атанасовден?

На трапезата на Атанасовден има пиле, пиле с ориз, питка с мед, пълнена кокошка, свинско с бамя. За омилостивяване на болестта питките, които се пекат се надупчват с вилица, за да не се надупчат децата от шарка.

Картички за Атанасовден с пожелания

Очаквайте скоро картички и пожелания за Честит Атанасовден!


Източници

  1. petel.bg
  2. wikipedia.org