Успение Богородично – Голяма Богородица (15 август) ✝️

Българската патриаршия отбелязва смъртта на Божията майка на Успение Богородично според православния календар в България. Празникът е познат и като Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица в различни части на България.

Кога е Успение Богородично през 2022?

На 15 август 2022 отбелязваме Успение Богородично.

Поместните (автокефалните) църкви, които са все още с Юлианския календар, празнуват на 28 август.

Виж списък с всички хора, които са именници на Голяма Богородица.

Каква е историята на Пресвета Богородица?

Според преданието това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Исус обаче не е пожелал да вземе и баща си, дърводелеца Йосиф. Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим.

Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“

15 август – Успение на Пресвета Богородица

За големия християнски празник ви представяме чудотворни икони на Пресвета…

Posted by Столична библиотека on Friday, 14 August 2020

Какво се прави на Успение Богородично по традиция?

Според поверията и традициите на Голяма Богородица се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка (Рождество на Пресвета Богородица – 8 септември). На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.

Какво се яде на Голяма Богодорица?

На трапезата на Успение Богородично има прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица, пшеница, пита, каша от пиле, мед и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.


Източници

  1. wikipedia.org
  2. pravoslavieto.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.