Кога са Петдесетница и Свети дух през 2022? ✝️

Българската патриаршия отбелязва Петдесетница и Ден на Светия дух според православния календар в България.

Петдесетница е познат и като Петдесятница, Пятидесятница или Ден на Света Троица в различни части на България. Ден на Светия дух също е наричн Духовден.

Кога е Петдесетница през 2022?

На 12 юни 2022 отбелязваме Петдесетница.

Празниктъ е подвижен и винаги се падат 50 дни  (неделя) след Великден. Денят преди Петдесетница е и Черешова Задушница, една от трите Задушници през годината.

В следващите години Петдесетница ще се отбелязва на 4 Юни 2023, 23 Юни 2024 и 8 Юни 2025.

Кога е Свети дух през 2022?

На 13 юни 2022 отбелязваме Ден на Светия дух.

Празниктъ е подвижен и винаги се падат 51 дни (понеделник) след Великден. Свети дух е денят след Петдесетница.

В следващите години Свети дух ще се отбелязва на 5 Юни 2023, 24 Юни 2024 и 9 Юни 2025.

Какво се прави на Петдесетница и Свети дух по традиция?

Петдесетница се отбелязва на петдесетия ден след Великден – винаги в неделя. Петдесетница възпоменава евангелското събитие, при което след Възнесението на Иисус Христос неговите ученици – апостолите – се събрали за молитва в Йерусалим. Изведнъж чули шум и над тях започнал да се спуска Светият Дух във вид на огнени езици, които се разделили и застанали по един над главата на всеки от апостолите. Така Христовите ученици се изпълнили със Светия Дух и получили неговите дарове – да говорят и проповядват Словото Божие сред различни народи и на различни езици. Изпълнени по този начин от божествените енергии, те стават вестители на Евангелието по целия свят. Затова Петдесетница се смята за начало, т.е. рожден ден на Църквата.

В българската традиция празникът Свети Дух, също е свързан с паметта за починалите. Той винаги е в понеделник и на него Църквата почита третото лице на Бога – Светия Дух. В някои български райони съществува вярването, че на този ден Бог прибира душите на починалите на небето, и ако тогава вали, това са „сълзите на покойниците, които плачат, защото се разделят с близките си“.


Източници

  1. bonafide.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published.