Денят на българската просвета и култура – Празникът на 24 май

На 24-ти май всяка година се чества Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят е официален национален празник, неучебен и неработен ден.

В множество градове из България се водят ученически паради и манифестации по случай празника. Училищата са затворени, а учениците се наслаждават на празничните маршове, носейки знамена и икони на Св. Св. Кирил и Методий.

История

24 май е празникът, защото тогава  е денят на Св. Св. Кирил и Методий, създателите на славянската писменост – глаголицата. През вековете самата глаголица сменя множество от своите специфики, но става основата на сегашната кирилица, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици.

Празникът за пръв път се чества на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив. Найден Геров тогава избира датата да бъде 11 май (това е датата по стария грегориански календар, която съвпада с 24 май по сегашния календар), защото тогава се пада църковният празник на светците.