Кога е Цветница през 2022? ✝️

Българската патриаршия чества Цветница според православния календар в България. Празникът е познат и като Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя в различни части на България.

На този ден Исус е влязъл в Йерусалим и бил посрещат от народа с цветя и палмови клонки.

Кога е Цветница през 2022 година?

На 17 април 2022 отбелязваме Цветница. Празникът е подвижен и винаги се пада шестата неделя на Великия пост, една седмица преди Възкресение Христово, в неделята след Лазаровден.

В следващите години ще се отбелязва на 9 Април 2023, 28 Април 2024 и 13 Април 2025. През 2021 година, Цветница се падаше на 25 април.

Виж списък с всички хора, които са именници на Цветница! Също така може да изберете и използвате едно от нашите пожелания за Цветница!

Какво се прави на Цветница по традиция?

Според поверията и традициите на Цветница върбовите клонки се благославят и раздават на празничните литургии в църквите и след това се окичват вратите на домовете. По този начин показваме, че приемаме Исус Христос за цар.

На следния ден едно голямо множество, което бе дошло на празника, като чуха, че Исус идел в Ерусалим, взеха палмови клони и излязоха да Го посрещнат, викайки: Осана! благословен, Който иде в Господното име, Израилевият Цар!

Библия, Йоан 12:12

Leave a Reply

Your email address will not be published.