Великденски пости (7 март до 19 април 2022) ✝️

Българската патриаршия е определила точните дати за Великденските пости според църковния календар в България.

Кога са Великденските пости през 2022 година?

От 7 март до 19 април 2022 протичат Великденските пости. Те завършват на Великден.

Какво се яде по време на Великденските пости?

На трапезата преди Великден могат да присъстват хляб, плодове, зеленчуци, “млечни” продукти на растителна основа, соеви продукти, паста и макарони, бобови култури, ориз, ядки, зърнени продукти като брашно, жито, овесени ядки, пшеничен зародиш, нахут и много други.

Великденските пости започват частично на Месни заговезни. От следващия ден, който е понеделник, от менюто се изключват месото и месните продукти. Една седмица по-късно, на Сирни заговезни, се заговява за последно с яйца, мляко и млечни продукти. И от понеделник започва същинското постене, което включва пълно въздържание от животински продукти и ядене само на растителна храна с олио. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се смятат за постни храни.

В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица и първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост, по време на който не трябва да се консумира олио и гореща храна. През целия пост риба се разрешава два пъти – на Благовещение и на Връбница.

Червено вино е позволено да се консумира в умерено количество само събота и неделя, без първата седмица и не по време на Страстната седмица. На разпети петък не се яде и пие нищо. Не бива постенето да се разбира като механично лишаване от определен вид храна и напитки, защото това не би бил пост, а обикновен хранителен режим.


Източници

  1. lakomnik.bg